1. Partile stabilesc data si ora procesului de mediere. In instanta, termenele de judecata sunt impuse si nu tin cont de programul partilor. Sedinta de mediere poate fi reprogramata la fel de usor ca orice alt tip de intalnire.
2. Nu exista limita de timp pentru sedinta de mediere. Medierile se pot solda si cu intelegeri partiale, situatie in care este posibila programarea unei alte sedinte de mediere la o data ulterioara.
3. Partile, de comun acord, pot alege mediatorul la care sa apeleze. Aceasta facilitate nu exista in fata instantei de judecata. Alegerea mediatorului de catre parti mareste increderea acestora in obtinerea rezultatului dorit
4. Un prim pas spre solutionarea conflictului este prezenta partilor la mediator. Prezenta partilor la mediator denota dorinta acestora de a solutiona neintelegerile.
5. Locul in care are loc sedinta de mediere este intotdeauna mai primitor si mai discret fata de sala de judecata : medierea este confidentiala. In sala de judecata domneste formalismul, trebuie respectate anumite reguli procedurale stricte, cuvantul se ia intr-o anumita ordine s.a.m.d. Mediatorul este atent asupra vointei si interesului partilor. La sedinta de mediere este permisa doar prezenta partilor si a persoanelor agreate de acestea.
6. In cadrul unui proces, solutia este impusa partilor. Mediatorul nu impune nimic, partile aleg solutia avantajoasa si amiabila pentru conflictul in care se gasesc.
7. Medierea este mai eleganta, fiind uzitata in intreaga lume civilizata. Satisfactiile partilor in cazul ajungerii la o intelegere sunt cu atat mai mari cu cat se datoreaza vointei si implicarii lor.
8. Prin mediere se pot rezolva toate tipurile de conflict. Pe tot parcursul medierii partile comunica. Intr-un proces in instanta comunicarea dintre parti este alterata, solutia generand noi conflicte de cele mai multe ori.
9. Mediatorul nu judeca partile si nu da verdicte. Menirea lui este sa faciliteze dialogul dintre parti in urma caruia acestea sa genereze optiuni in vederea solutionarii divergentelor existente.
10. Apeland la mediere partile nu renunta la justitia clasica. Daca nu reusesc sa isi solutioneze prin mediere conflictul, au posibilitatea de a se adresa instantei de judecata, la fel cum o aveau si inainte de a apela la mediere.