Cât durează medierea?
Este cea mai redusă ca şi desfăşurare în timp, comparativ cu alte modalităţi de rezolvare a conflictelor. De exemplu, un proces în instanţă poate dura şi câţiva ani.
Se consideră că, dacă ambele părţi sunt din aceeaşi localitate, sunt dispuse către obţinerea unei înţelegeri, şi sunt de acord cu procedura medierii, acordul de mediere se poate obţine în câteva zile. Asta din cauză că sunt foarte rare cazurile în care ambele părţi se prezintă împreună la sesiunea de mediere, iar etapa de pregătire este cea care durează cel mai mult.
Important de subliniat este faptul că medierea se încheie doar atunci când ambele părţi sunt convinse că forma acordului reprezintă cel mai bine interesele proprii, ca şi rezultat al procedurii medierii.
Care sunt consecinţele acordului încheiat prin mediere?
Acordul obţinut prin mediere este un consens între două persoane cu privire la drepturi asupra cărora acestea pot dispune, iar conţinutul acestuia este validat tocmai de asumarea voluntară de către fiecare dintre cei implicaţi.
Există situaţii în care părţile implicate doresc autentificarea acordului la notar, putând fi investit astfel cu titlu executoriu, sau poate fi încuviinţat de instanţa de judecată şi va fi investit cu titlul executoriu (exemplu înţelegerea de la baza partajului).
Care sunt costurile medierii?
Costurile medierii sunt date de:
- onorariul pe oră sau procentual al mediatorului; se consideră în general că o sesiune de mediere durează aproximativ o oră, iar pentru medierile în mai multe sesiuni, prima sesiune este acoperită până la o oră şi jumătate, respectiv 90 de minute. Dacă disputele se referă la bunuri de o anumită valoare (acceptată comun de ambele părţi) se poate negocia un comision procentual din valoarea acceptată, pe lângă tariful pe oră.
- deşi rară există posibilitatea ca pe parcursul procedurii opinia unui expert să fie solicitată, iar tariful acestuia este acoperit de cele două părţi
- principiul de bază al medierii este că plata se efectuează în părţi egale de către cei implicaţi şi de cele mai multe ori se estimează (sau propune) un timp iniţial, care este achitat, iar la sfârşit se achită şi diferenţa pentru timpul depăşit
- sesiunea de mediere se achită indiferent de rezultatul acesteia, dacă se obţine sau nu un acord.
Cine participă la mediere?
Pentru conflictele simple, între două părţi, vor participa cei doi şi mediatorul. Dacă sunt două familii este posibil ca doi reprezentanţi să participe de fiecare parte. Există şi situaţii în care fiecare parte doreşte să fie asistată de un avocat, iar aceasta este posibil dacă ambii respectă acest principiu (al proporţionalităţii). Uneori, când asupra problemei disputate este nevoie de clarificări, se poate cere părerea unui specialist (neutru, imparţial) acceptat de ambii.
În conflictele mai complexe, cu mai multe părţi implicate şi în grad diferit, mediatorul este cel care evaluează şi invită la mediere persoanele reprezentative şi mandatate pentru obţinerea unui acord.
Pentru anumite cazuri este posibil ca mediatorul să lucreze împreună cu un alt mediator, sau cu un asistent. Aceasta se face doar cu acordul părţilor implicate.
Care sunt avantajele medierii comparativ cu alte modalităţi de rezolvare a conflictelor?
- Accesibilitatea – fiecare persoană poate solicita prezenţa unui mediator atunci când este implicată într-un conflict, apoi procedura medierii oferă un cadru relativ informal care nu pune presiune sau o autoritate forţată asupra desfăşurării comunicării într-un climat de cooperare.
- Confidentialitatea – spre deosebire de instanţă, unde participă mai multe persoane (oficiale şi nu numai) la reglementarea disputei, în cadrul medierii caracterul privat al înţelegerii este dat de faptul că doar cele două părţi implicate participă şi mediatorul autorizat (supus unui cod etic şi deontologic).
- Gradul de satisfacţie al rezultatului obţinut prin acord. Se consideră, pe baza studiilor, că acest procent este în jur de 80%, medierea fiiind considerată una dintre cele mai eficiente modalităţi de rezolvare a disputelor, tocmai pentru că reprezintă cel mai fidel autodeterminarea părţilor în negocierea acordului, conform cu propriile interese
- Costul redus – prin plata doar a onorariului mediatorului sunt evitate astfel alte costuri asociate celorlalte proceduri legale (de genul instanţelor, arbitrajului, etc.): plata avocaţilor, consultanţilor, a diferite taxe de judecată
- Timpul redus – dacă în instanţă rezolvarea unei dispute poate dura de la câteva luni la câţiva ani, simplicitatea şi promptitudinea procedurii medierii reduce perioada obţinerii unui acord până la cateva zile, fără termene sau intervale majore între sesiuni
- Controlul asupra rezultatelor medierii revine în totalitate celor doua părti care se înscriu voluntar în mediere, iar spre deosebire de arbitraj sau judecarea cazului în instanţă, medierea nu impune o decizie facilitând obţinerea acordului din înţelegerea părţilor
- Relaţia – chiar şi în contextul tensiunilor acumulate în conflicte, medierea permite dincolo de rezolvarea obiectuală a disputei protejarea şi menţinerea relaţiei la un nivel acceptabil. Dacă în context comercial e posibil ca partenerii să nu dorească neapărat aceasta, în conflictele ce implică vecini, soţi, fraţi, prieteni şi unii parteneri păstrarea relaţiei la un nivel de funcţionare reprezintă un obiectiv major, dorit chiar şi pe fondul emoţiilor negative. Nu de puţine ori însă soluţia dată de instanţă sau arbitraj a suspendat sau chiar agravat relaţia existentă între membrii aceleaşi familii, prietenii, vecini, etc.
Cine plateste medierea ?
Acest serviciu este platit de parti in mod egal tocmai pentru a nu exista suspiciuni in ceea ce priveste impartialitatea mediatorului.
Unde se desfasoara medierea ?
Medierea are avantajul ca poate fi facuta acolo unde partile se simt confortabil si acest lucru este stabilit impreuna. Majoritatea medierilor au loc in biroul mediatorului, dar daca partile doresc alta locatie acest lucru nu reprezinta un impediment.
Ce program de lucru are mediatorul ?
Programul mediatorului este flexibil si se pliaza pe nevoile clientilor. La programarea la mediere se tine seama de cerintele partilor in ceea ce priveste stabilirea unei ore convenabile pentru toata lumea, inclusiv pentru mediator.
Cine face o programare ?
Sunt rare cazurile in care partile vin impreuna la mediator si solicita ajutorul. De obicei, una din parti apeleaza la serviciile mediatorului.
Dupa aceasta solicitare mediatorul face toate demersurile necesare pentru a informa cealalta parte. Mediatorul invita, in scris si verbal, cealalta parte la discutii si este recomandat sa-i ofere toate informatiile legate de mediere.
Ce fac daca cealalta parte invitata la mediere refuza participarea ?
Participarea la mediere este voluntara, nimeni nu poate fi obligat sa participe. Mediatorul trebuie sa informeze partile despre ce inseamna medierea, rolurile participantilor si ale mediatorului, ce urmeaza sa se intample si ce urmareste medierea.Daca mediatorul a facut toate diligentele necesare si una dintre parti refuza participarea, medierea pur si simplu nu poate avea loc.
Cum pot sa aflu daca medierea se poate face in cazul conflictului pe care doresc sa- l sting ?
Puteti folosi sectiunea de Contact , adresati-ne o intrebare si in maxim 24 de ore veti primi raspuns.
Ce face mediatorul in timpul sedintei de mediere ?
Mediatorul are sarcini bine definite si anume :
– conduce procesul de mediere, asta inseamna ca ajuta partile sa vina la mediere si ajuta la structurarea procedurilor (stabileste intalnirea, stabileste agenda).
– ajuta partile sa-si gaseasca propriile solutii si le sprijina sa ajunga la un acord. Mediatorul ajuta partile la clarificarea problemelor si intereselor, precum si la prioritizarea acestora.
De asemenea, mediatorul faciliteaza comunicarea, ajuta partile sa faca fata emotiilor si le ajuta sa se inteleaga reciproc.
Nu in ultimul rand, mediatorul mentine echilibrul de putere din timpul sedintei.
Pot sa apelez la mediere si pentru cauze penale ?
In general, pot face obiectul medierii infractiunile care se declanseaza in urma plangerii prealabile facute de victima.
Care sunt pasii de urmat dupa finalizarea medierii intr-un partaj de bunuri ?
Acordul de mediere face dovada in instanta a intelegerii la care au ajuns partile. Instanta pronunta o hotarare in baza acestui acord.
Poate sa mai vina cineva cu mine la sedinta de mediere ?
Da, dar mediatorul trebuie sa mentina echilibrul de putere din cadrul sedintei. Cu alte cuvinte, o parte nu poate veni cu alte 5 persoane iar cealalta singura. Este evident ca una din parti este in dezavantaj si medierea este supusa esecului din start.
Recomandarea este ca partile sa fie singure si in cazuri exceptionale (minori, iresponsabili etc) sa fie reprezentati sau insotiti.
Ce se intampla daca nu pot ajunge la sedinta de mediere deja stabilita ?
Intr-o astfel de situatie, sedinta de mediere poate fi reprogramata la o data ulterioara.
Cum se finalizeaza medierea ?
Pot fi doua situatii :
– partile ajung la intelegere si atunci este redactat acordul ce cuprinde solutia la care s-a ajuns. Acordul poate fi legalizat sau nu, poate face dovada intelegerii in instanta, insa folosirea lui ramane la latitudinea partilor;
– partile nu ajung la nicio solutie comuna si nu este semnat niciun acord.
Se poate incheia o mediere de la prima intrevedere ?
In mod exceptional sunt cazuri in care se ajunge la un acord de la prima sesiune de mediere.
In general insa medierea are cel putin doua etape : convenirea medierii si medierea propriu-zisa. Oricum cea mai lunga mediere este de zeci de ori mai rapida ca un proces in instanta.
Daca apelez la mediere, care sunt drepturile mele ?
1. Dreptul de a decide daca participi sau nu la mediere;
2. Dreptul de a alege si a accepta mediatorul;
3. Dreptul de a fi informat corect si deplin cu privire la mediere;
4. Dreptul de a va defini propriile nevoi, probleme si solutii;
5. Dreptul de a participa la un proces de mediere corect;
6. Dreptul de a beneficia de serviciile unui mediator neutru si impartial;
7. Dreptul de a beneficia de confidentialitatea mediatorului si a celorlalti participanti la mediere ;
8. Dreptul de a decide asupra solutiilor adoptate si a Acordului final.
Dupa ce reguli se conduce medierea ?
Medierea se conduce dupa cinci principii :
1. Principiul deciziei VOLUNTARE care afirma dreptul partilor de a decide in mod liber daca accepta medierea si acordul rezultat din mediere. Conform acestui principiu partile sunt cele care incep mediere si se pot retrage oricand din ea.
2. Principiul acceptului in cunostinta de cauza care afirmadreptul partilor de a fi informate cu privire la procesul de mediere si la informatiile privitoare la conflict, astfel ca acordul rezultat din negocierea partilor sa fie decis in cunostinta de cauza.
3. Principiul INDIVIDUALITATII / AUTODETERMINARII care afirma dreptul si capacitatea partilor de a-si defini propriile probleme, nevoi si solutii.
4. Principiul NEUTRALITATIISI IMPARTIALITATII mediatoruluicare afirma dreptul partilor la un proces de mediere corect, fara partinire, mediatorul fiind neutru, neavand niciun fel de legatura cu partile si cu subiectul disputei si fiind impartial fata de toate partile, conducand procesul de mediere in mod echidistant.
5. Principiul CONFIDENTIALITATII informatiilor care garanteaza partilor pastrarea de catre mediator si de catre ceilalti participanti la mediere a secretului informatiilor dezvaluite pe parcursul medierii.